Kaip Kalėdos švenčiamos Indijoje, Botsvanoje ir Kolumbijoje?

Sudha Rachel, nuotr. iš asmeninio albumo

Sudha Rachel, nuotr. iš asmeninio albumo

Šv. Kalėdos ir Naujieji metai tikriausiai ne vienam asocijuojasi su sniegu, Kalėdų Seneliu, eglės puošimu ir silke pataluose. O ką Kalėdos reiškia žmonėms, gyvenantiems už tūkstančių kilometrų nuo Lietuvos? Pakeliausime po tris žemynus – Aziją, Afriką ir Pietų Ameriką – tam, kad sužinotume, kaip šventės sutinkamos Indijoje, Botsvanoje ir Kolumbijoje.

Pagrindinis Kalėdų akcentas – saldumynai

Vos 2,3 proc. žmonių Indijoje yra krikščionys, tačiau turint omenyje, kiek šalis turi gyventojų – gaunasi visai nemažas skaičius. Tiesa, jų populiacija skirtingose Indijos valstijose skiriasi, todėl skiriasi ir Kalėdų reikšmė. Švenčių metu išlošia tiek hinduistai, tiek musulmonai, nes per Kalėdas yra visuotinės nedarbo dienos.

Indė Sudha Rachel pasakoja, kad Kalėdos tiek Rytuose, tiek Vakaruose švenčiamos ganėtinai panašiai: prekybos centrai išnaudoja komercinę šventės pusę, siūlydami nuolaidas ir puošdami vitrinas, o žmonės savo ruožtu gamina šventėms maistą, perka dovanas ir dekoruoja namus. Tikros eglutės Indijoje nerasite: čia jos paprastai būna dirbtinės arba vietoje jų puošiamos vietinių medžių šakos.

„Ne tik per Kalėdas, bet ir per įvairias kitas šventes indai gamina naminius pyragus ir kitus saldumynus, kuriais keičiasi su draugais ir kaimynais. Daug dėmesio skiriama šventinio torto pjaustymui. Taigi šventės Indijoje yra itin saldžios“, – pasakojo mergina.

Paprastai per Kalėdas krikščionys  indai eina į bažnyčią, o po to švenčia artimųjų būryje. Ne visose šeimose prigijusi tradicija keistis dovanomis, tačiau Sudhos šeimoje gruodžio 25-oji be šito neįsivaizduojama.

„Savaitę prieš Bara din arba Didžiąją dieną, krikščioniškos procesijos vaikšto po namus ir gieda giesmes. Žmonės paprastai apdovanoja juos įvairiais saldumynais. Namų languose dažnai galima pamatyti ėdžias ir kitus papuošimus, o ant plokščių stogų gyventojai uždega specialų žibintą, kuris žymi Jėzaus gimimą“, – Kalėdų tradicijomis dalinosi Sudha.

Indai švenčia Kūčias ir pirmąją Kalėdų dieną, antroji diena šalyje nėra minima. Per Kalėdas, kaip ir Lietuvoje, visoje šalyje nedirba parduotuvės, o vaikams suteikiamos dvi savaitės atostogų. Krikščioniškose arba tarptautinėse mokyklose vaikai kuria vaidinimus, gamina šventines dekoracijas ir susitinka su Kalėdų Seniu.

Botsvanoje futbolas žaidžiamas net per šventes

Aisha Monna, nuotr. iš asmeninio albumo

Aisha Monna, nuotr. iš asmeninio albumo

Afrikos pietuose esančioje Botsvanoje Kalėdos yra viena labiausiai laukiamų švenčių. Sostinėje Gaboronėje studijuojanti Aisha Monna pasakoja, kad Kalėdų rytas jų šeimoje prasideda lankant senelių kapus, o vėliau gaminami pietūs didžiulei giminei, kuri susirenka iš visų Botsvanos kampų.

„Dauguma šalies žmonių augina ožkas, todėl paprastai jos ir skerdžiamos Kalėdų pietums. Taip pat populiari ir vištiena. Šventimas kaime ir mieste skiriasi, nes mieste paprastai esi ribotoje erdvėje, o kaime daugiau vietos ir didesnis dėmesys skiriamas papročiams“, – pasakojo Aisha.

Gruodį vietiniai atlikėjai pristato Kalėdų dainas, pagal kurias botsvaniečiai lauke šoka tradicinius šokius, nes oras šiuo metu laiku ten kuo puikiausias. Keista, tačiau vienas žinomiausių simbolių – Kalėdų Senis čia nėra itin populiarus.

„Nežinau, kodėl Kalėdų Senis pas mus neprigijo, gal todėl, kad kaminų nėra, – juokavo botsvanietė. – Vis dėlto, dovanomis šeimoje keičiamės, tačiau kartais vietoje jų tiesiog duodama pinigų, kad galėtum nusipirkti ką nori.“

Aisha pasakoja, kad nors kai kurie botsvaniečiai puošia eglutes, tačiau jos šeimoje tokios tradicijos nėra. Didesnis dėmesys skiriamas religinei šventės pusei, pabuvimui kartu su artimaisiais, o ne išorinei formai.

Sočiai prisikirtę kalėdinės ožkienos, botsvaniečiai skuba žiūrėti futbolo. Kiekvienas kaimas turi savo futbolo komandą, todėl per Kalėdas ir Naujuosius metus jos susitinka išsiaiškinti, kuri yra stipresnė. Tai yra bene pagrindinis dienos įvykis.

Gruodis – pirkinių metas, todėl vietiniai gyventojai stengiasi Kalėdoms įsigyti naujus drabužius ir pasidaryti šukuoseną. Paprastai drabužiai yra vakarietiški ir kiekvienas siekia pademonstruoti savo naujus apdarus prieš draugus.

Kalėdas švenčia visą mėnesį

Jorge Valencia, nuotr. iš asmeninio albumo

Jorge Valencia, nuotr. iš asmeninio albumo

„Kolumbija ruoštis Kalėdoms pradeda dar gruodžio 7-ąją, šią dieną žmonės degina gatvėse žvakes, kurios simbolizuoja ateinančių Kalėdų džiaugsmą. Taip pat yra specialios žvakės, kurias galima uždegti ir sugalvoti norą. Vienam norui – viena žvakė“, – pasakoja Bogotoje gyvenantis kolumbietis Jorge Valencia.

Vaikino teigimu, per Kalėdas jo gimtoji Bogota lieka visiškai apytuštė, nes gyventojai paprastai jau nuo gruodžio vidurio keliauja į kaimus ar kitas gražias šalies vietas.

„Bogotoje ganėtinai šalta, nes ji įsikūrusi daugiau nei 2600 m virš jūros lygio, todėl per Kalėdas visi važiuoja ten, kur šilčiau. Kalėdų  dieną visos šeimos keliauja į gamtą: prie upių, lagūnų ar kalnų,  ten kepa mėsą, verda sriubas ir leidžia kartu laiką“, – kolumbiečių švenčių įpročiais dalinosi Jorge.

Savaitę prieš Kalėdas šeimose jau pradedama melstis ir giedoti giesmes. Kiekvienai dienai – skirtingos maldos. Visą gruodį vyksta įvairūs kalėdiniai vakarėliai, laikomasi ilgamečių tradicijų, todėl galima sakyti, kad Kalėdas kolumbiečiai švenčia visą mėnesį.

„Kolumbijoje esama daug iš senovės atėjusių prietarų. Pavyzdžiui, sakoma, jei apeisi savo namą su kuprine ant pečių – kitais metais daug keliausi. Taip pat prie šventinio stalo suvalgoma dvylika vynuogių, kiekviena iš jų simbolizuoja po vieną norą, kurio gali mintyse paprašyti“, – pasakojo Jorge.

Nors šalyje uždrausti fejerverkai, vietiniai per Naujuosius metus jų pleškinti nesibodi. Kolumbiečiai  taip pat gamina žmogaus dydžio manekenus, aprengia juos drabužiais ir pasodina kėdėse priešais savo namus. Išmušus 24 valandai, manekenai padegami, taip savotiškai atsisveikinant su senaisiais metais. Gaminti šiuos manekenus taip populiaru, kad vyksta netgi paradai, kuriuose žmonės gali pademonstruoti savo kūrinius.

Karolis Bareckas

Norite šį tekstą publikuoti savo interneto svetainėje ar tinklaraštyje? Turite pastebėjimų šia tema ar norite pareikšti savo nuomonę? Rašykite mums elektroniniu adresu euroblogas.geras @ gmail.com. Komentarus siųskite lietuviškais rašmenimis, prisegtus kaip „Word“ ar pan. dokumentą.

2 nauji atsakymai į “Kaip Kalėdos švenčiamos Indijoje, Botsvanoje ir Kolumbijoje?”

Parašykite komentarą

Galite naudoti bazinį HTML kodą. Jūsų el. pašto adresas nebus viešinamas.

Prenumeruokite šios diskusijos žinutes, naudodamiesi RSS

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.