Ką apie lietuvius mano užsieniečiai: prancūzo ir meksikiečio pastabos

Marcas d‘Erceville'is, Laurynos Narkevičiūtės nuotr.

Marcas d‘Erceville’is, Laurynos Narkevičiūtės nuotr.

Žmonės, kurių nematome, bet skanaujame jų paruošą maistą. Tai yra tie, kurie pluša restoranų virtuvėse, kurių kūrinius kaskart vertina mūsų skonio receptoriai.  Taigi pristatau savo pašnekovus – trejus metus Lietuvoje gyvenantį prancūzą Marcą d‘Erceville‘į ir meksikietį Rodrigo Canelą, kuris į Lietuvą atvyko daugiau nei prieš šešerius metus.

Rodrigo šiuo metu gyvena Kaune, kur vadovauja meksikiečių restoranui „Agave“, o Marcas yra restorano Vilniuje „Le Butcher“ bendraturtis.

Lietuvoje jie jaučiasi pakankamai laisvai, tačiau sutinka, jog iki visiškos integracijos jiems dar trūksta lietuvių kalbos išmanymo. Marcas priduria, jog Vilniaus negalima lyginti su kitais Lietuvos miestais, nes sostinėje jam pakanka anglų kalbos ir jis nejaučia kalbos barjero.

Su savo pašnekovais susipažinau daugiau nei prieš metus atlikdama praktiką kulinarijos studijoje „Čiop Čiop“, kur tuo metu abu ten vedė kulinarijos kursus. Klausinėjau ne tik apie tai, kaip jie jaučiasi Lietuvoje, bet ir apie tai, kaip ir ką lietuviai valgo.

– Ką žinojote apie Lietuvą prieš čia atvykdami?

Marcas: Prieš atvykdamas težinojau, jog tai yra viena iš Baltijos valstybių, kurios žemėlapyje net nebūčiau parodęs teisingai. Taip pat buvau girdėjęs apie prancūzų roko grupės „Noir Desir“ vokalisto areštą Vilniuje. Mano nuomonė visiškai pasikeitė nuo to, kai atvykau į Lietuvą.

Rodrigo: Apie jūsų gražią šalį nieko nežinojau.

– Kaip jaučiatės gyvendami Lietuvoje? Ar manote, kad lietuviai yra tolerantiški?

Marcas: Lietuvoje jaučiuosi puikiai, beveik kaip vietinis. Manau, kad lietuviai yra tolerantiški. Be abejo, kaip ir bet kurioje kitoje šalyje pasitaiko išimčių. Niekada nesusidūriau su netolerancija tiesiogiai, tačiau draugai yra susidūrę su vietinių ksenofobija ir rasizmu.

Rodrigo Canela, linasjustice.com nuotr.

Rodrigo Canela, linasjustice.com nuotr.

Rodrigo: Jaučiuosi gerai, tačiau, kai lankausi mažesniuose Lietuvos miesteliuose, suprantu, kad esu ne vietinis. Vilnius yra pakankamai kosmopolitiškas. Kartais Kaune žmonės rodo pirštais į mane ar nužiūri nuo galvos iki kojų. Tai mane priverčia pasijausti nemaloniai, lyg egzotišku gyvūnu. Mano nuomone, lietuviai yra tolerantiški, tačiau savaip.

– Kokius stereotipus, jūsų manymu, lietuviai yra susikūrę apie Prancūziją ir Meksiką?

Marcas: Susidūriau su visais galimais stereotipais apie prancūzus: lietuviai galvoja, jog prancūzai ir Paryžius yra neišpasakytai romantiški, kad prancūzai nesiprausia kiekvieną dieną, kad prancūzai sunkiai mokosi užsienio kalbų, su kuo visiškai sutinku.

Rodrigo: Na, manau, kad nuomonės apie meksikiečius atkeliauja iš „muilo operų“, todėl daugelis mano, kad visi meksikiečiai atrodo nepriekaištingai, dėvi sombrerus, jodinėja arkliais ir turi rančas.

– Su kokiais sunkumais susidūrėte dirbdami Lietuvoje?

Marcas: Dirbdamas restoranų versle susidūriau su dideliais sunkumais: nemokamas atlyginimas, nelegalus įdarbinimas, darbuotojų nedeklaravimas. Manau, kad lietuviai bijo skųsti darbdavius ir reikalauti to, kas jiems priklauso. Taip pat supratau, kad daugelyje sferų yra nemokami mokesčiai, vis dar išliko korupcija.

Kai pradėjau dirbti Vilniuje, kalbėjau angliškai, tačiau mano kolegos kalbėjo rusiškai, lenkiškai ir lietuviškai. Tuomet supratau, kad Lietuvoje gyvena įvairių tautybių žmonės, kai kurie iš jų nemoka lietuviškai.

Rodrigo: Susidūriau su konkurencija, nes šefas čia yra kiekvienas. Savaime suprantama, kitas sunkumas yra lietuvių kalba, kurią sunku išmokti, bet kurią po truputį pradedu perprasti. Kartais kai kurios taisyklės atrodo nesuprantamos. Pavyzdžiui, jei noriu apsikirpti, turiu iš anksto užsirašyti!

– Kokia jūsų nuomonė apie lietuvišką virtuvę?

Marcas d‘Erceville'is,  Laurynos Narkevičiūtės nuotr.

Marcas d‘Erceville’is, Laurynos Narkevičiūtės nuotr.

Marcas: Lietuviška virtuvė neturi didelės patiekalų įvairovės. Tradicinė lietuviška virtuvė yra riebi. Kaip bebūtų, šiuo metu patiekalai Lietuvos restoranuose gerėja. Taip pat niekur kitur nemačiau, kad restoranai atsidarinėtų taip sparčiai, kaip čia. Manau, kad šiuo metu Lietuvos restoranų sektorius yra pakilime.

Rodrigo: Galbūt keistai nuskambės, bet aš jau pripratau prie lietuviškos virtuvės.

– Remiantis statistika, Baltijos šalių ir Lenkijos gyventojai yra didžiausi bulvių mėgėjai Europos Sąjungoje. Ar sutinkate su tuo, kad lietuviai yra užkietėję bulvių valgytojai?

Marcas: Taip, ir jūs tuo didžiuojatės!

Rodrigo: Iš tikrųjų, taip! Tarp kitko, susidūriau su tuo, kad bulvės su lupena lietuviams nelabai patinka.

– Kokie lietuvių valgymo įpročiai jus nustebino? Ką įdomaus ir netikėto atradote gyvendami Lietuvoje?

Marcas: Lietuviai, priešingai nei kitų šalių gyventojai, neturi aiškaus pietų ar vakarienės meto. Mano manymu, kiekvienam šefui tai apsunkina darbą, nes turi būti pasiruošęs gaminti visą dieną. Be abejo, išskyrus tuos atvejus, kai restoranas priima tik rezervacijas iš anksto. Taip pat manau, kad lietuviams yra labai svarbus maisto kiekis lėkštėje. Bijoma, jog šefai apgaudinėja ir klientas gauna mažesnę porciją. Dėl to susiklosto taip, kad laimingas klientas tas, kurio porcija yra milžiniška.

Rodrigo: Nieko itin keisto, bet vienas iš dalykų, kurį pastebėjau, yra tai, kad lietuviai nevalgo rankomis. Netgi picą jūs valgote su šakute ir peiliu. Šitaip valgyti picą man atrodo keista.

– Kokius skirtumus matote tarp savo šalių virtuvės ir lietuviškos?

Rodrigo Canela, linasjustice.com nuotr.

Rodrigo Canela, linasjustice.com nuotr.

Rodrigo: Mes, meksikiečiai, kaip ir lietuviai mėgstame mėsą.

Marcas: Lietuviai nėra tokie konservatyvūs kaip prancūzai. Galbūt taip yra dėl prieš tai buvusio sovietinio režimo, kai nebuvo iš ko rinktis. Lietuviai yra smalsūs, pasiruošę kulinariniams atradimams.

– Ką lietuviai mano apie prancūzų ir meksikiečių virtuves? Ar manote, kad jos populiarios Lietuvoje?

Marcas: Lietuvoje vyrauja požiūris, jog prancūziška virtuvė yra brangi ir sudėtinga, tačiau turi gerą reputaciją ir yra pakankamai populiari. Lietuviams yra įdomūs prancūziški receptai, jie jau žino macarons bei kruasanų skonius. Manau, kad tam įtakos turi galimybė tiesiogiai skristi į Paryžių pigiomis oro linijomis. Ten lietuviai gali sulaužyti turimus stereotipus ir sužinoti daugiau.

Rodrigo: Meksikiečių virtuvė vis labiau populiarėja, tačiau čia vis dar vyrauja klaidingas mąstymas, jog Meksikoje valgomos tik pupelės, kukurūzų tortilijos ir aštrios paprikos.

– Kokių šalių virtuvės yra populiariausios Lietuvoje?

Marcas: Manau, kad italų yra pati populiariausia. Po to seka Azijos virtuvė. Trūkumas tas, jog Lietuvoje veikiantys Azijos virtuvės restoranai yra tinkliniai ir siūlo prastos kokybės greitąjį maistą. Lietuvių valgymo įpročius galiu palyginti su vokiečių ir čekų. Tiek vieni, tiek kiti mėgsta alų, marinuotas daržoves (marinuotus agurkus, kopūstus) ir bulves.

Rodrigo: Numeris vienas yra pica ir sušiai.

Auksė Podolskytė

Norite šį tekstą publikuoti savo interneto svetainėje ar tinklaraštyje? Turite pastebėjimų šia tema ar norite pareikšti savo nuomonę? Rašykite mums elektroniniu adresu euroblogas.geras @ gmail.com. Komentarus siųskite lietuviškais rašmenimis, prisegtus kaip „Word“ ar pan. dokumentą.

2 nauji atsakymai į “Ką apie lietuvius mano užsieniečiai: prancūzo ir meksikiečio pastabos”

  1. Meksika zemynas

    Man Meksika leksteje labai patinka. Lietuviskoje virtuveje truksta astrumo. Vakareliu metu tikrai populiarus meksikietiski patiekalai kaip uzkandziai

    Patinka

    Atsakyti

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Connecting to %s

Galite naudoti bazinį HTML kodą. Jūsų el. pašto adresas nebus viešinamas.

Prenumeruokite šios diskusijos žinutes, naudodamiesi RSS

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: