„Erasmus“ praktika: kaip susižvejoti geriausią?

Iveta Butkevičiūtė praktikavosi kaip dizainerės asistentė, nuotr. iš asmeninio albumo

Iveta Butkevičiūtė praktikavosi kaip dizainerės asistentė, nuotr. iš asmeninio albumo

Šiltėjant orams daugelis nejučia pradeda susimąstyti apie vasarą. Kas rezga planą keliauti, kas dirbti, o kai kurie ryžtasi atlikti praktiką užsienyje. Praktika užsienyje padeda nušauti du zuikius vienu šūviu – tai profesinė patirtis ir kultūriniai patyrimai naujoje aplinkoje. Po praktikos darbas neatrodo kaip vilkas, o ir vasara neprabėga veltui.

2007 metais šalia „Erasmus“ studijų mainų atsirado „Erasmus“ praktika (angl. Erasmus placement) arba galimybė studijuojantiems praktikuotis organizacijoje, esančioje vienoje iš programoje dalyvaujančių šalių nuo 2 iki 12 mėnesių. Taigi vis daugiau studentų (nuo praėjusių metų – ir absolventų) laikui bėgant išmėgina šią galimybę. Remiantis „Erasmus“ programos statistika, 2012–2013 metais „Erasmus“ mobilumo programoje dalyvavo 3529 Lietuvos studentai. Iš jų vyko studijuoti 2470, praktiką atliko 1059. Jau susidomėjai?

Pirmi žingsniai: kaip pradėti ieškoti?

Vilniaus universitetas (VU) „Erasmus“ praktikos etapus sudėliojo štai taip:

1. Susirasti praktikos užsienyje vietą
2. Užpildyti paraišką
3. Pateikti paraišką savo fakulteto „Erasmus“ praktikos koordinatoriui
4. Laukti sprendimo dėl „Erasmus“ mobilumo stipendijos skyrimo
5. Suderinti ir pasirašyti praktikos sutartį
6. Išvykti į praktiką

Ko gero, daugiausiai klausimų kelia pirmasis etapas – paieška. Šis straipsnis apie tai ir yra. Pasiklausinėjusi keleto studentų, atlikusių praktiką užsienyje, sužinojau, jog geriausia praktikos pradėti ieškoti kuo anksčiau. Paieška gali užtrukti ne mėnesį ir net ne du.

Anot Ivetos Butkevičiūtės, praktiką atlikusios Rumunijoje, ji išsiuntė 50 elektroninių laiškų su savo CV ir portfolio, tačiau jos draugams sekėsi ne taip paprastai – yra siuntusių ir 500 (!). Ivetos teigimu, jai labiausiai pravertė draugų duoti kontaktai.

Monika Jovarauskaitė (pirma iš kairės) su kolegomis, nuotr. iš asmeninio albumo

Monika Jovarauskaitė (pirma iš kairės) su kolegomis, nuotr. iš asmeninio albumo

Tuo tarpu VU leidybos studentė Monika Jovarauskaitė, atlikusi praktiką Stambule, pasakojo, jog išsiuntė apie 120 laiškų, iš kurių 40 jai atsakė: „Apie 10 atsakymų buvo teigiamų, tačiau arba atsakė kur kas vėliau, arba galiausiai kažkur pradingo, tad liko 2 pasiūlymai, iš kurių ir rinkausi“. Praktiką Turkijoje Monika pasirinko, nes vieną studijų semestrą buvo studijavusi Stambule, todėl trumpam laikotarpiui pažįstama aplinka atrodė praktiškesnis pasirinkimas: buvo lengviau susirasti gyvenamąją vietą, orientuotis bei susikoncentruoti į praktikos užduotis.

Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) absolventė Kristina Gruodytė ieškodama praktikos nebuvo apsisprendusi dėl šalies, kurioje norėtų atlikti praktiką, tačiau „Erasmus“ studijos lėmė jos susidomėjimą vienu regionu, todėl daugiau dėmesio ji skyrė praktikos paieškai Turkijoje, Graikijoje ir Kipre.

Taigi, paieška gali palengvėti apsibrėžiant, į kurią šalį norisi vykti. Tarp kitko, populiariausios šalys atlikti praktiką (pagal studentų kiekį) 2012-2013 metais buvo Jungtinė Karalystė, Ispanija, Vokietija, Prancūzija ir Italija, tad konkurencija ieškant praktikos šiose šalyse yra didesnė.

Kur ieškoti praktikos pasiūlymų?

1. Peržiūrėk universitetų puslapiuose talpinamus skelbimus

Kiekviena aukštojo mokslo įstaiga turi specialią skiltį savo interneto puslapyje, skirtą praktikoms. Skelbimai taip pat talpinami atskiruose universitetų Karjeros centrų, Užsienio ryšių direkcijos internetiniuose puslapiuose.

Pavyzdžiui:

Vilniaus universitetas
VU Tarptautinio verslo mokykla
Lietuvos edukologijos universitetas
Vilniaus Gedimino technikos universitetas (vieši skelbimai 2013-2014 metų vasarai)
VGTU studentai prisijungę gali peržiūrėti skelbimus čia
Mykolo Romerio universitetas

2. Ieškok specialiuose interneto puslapiuose

Keletas puslapių, kuriuose galima ieškoti skelbimų:

1. „Patirties partnerių“ siūlomos praktikos vietos
2. www.iagora.com
3. jobs.euractiv.com/categories/internshipgraduates
4. Praktikos Ispanijoje
5. Praktikos, savanorystė ir darbo pasiūlymai užsienyje
6. erasmusintern.org

3. Kreipkis tiesiogiai

Kristina Gruodytė (viduryje) biure Kipre su kolegomis, nuotr. iš asmeninio albumo

Kristina Gruodytė (viduryje) biure Kipre su kolegomis, nuotr. iš asmeninio albumo

Kristina Gruodytė, atlikusi praktiką Kipre, teigė, jog vienas iš būdų rasti patinkančią organizaciją yra tiesiogiai rašyti organizacijoms, kur norėtum praktikuotis: „Dažniausiai ieškojau įmonių ar organizacijų, kurios mane domina, kontaktų ir rašiau asmeninius laiškus, nežinodama ar jiems praktikantai reikalingi ar ne“.

Monika Jovarauskaitė, organizacijų sąrašą, su kuriomis norėtų susisiekti, susidarė ieškodama internete ir besiklausinėdama vietinių draugų iš Turkijos. Taigi ji kaip ir Kristina, neapsiribojo vien tik skelbimais. Monika priduria, jog norint pasiekti organizacijas svarbu išnaudoti visus galimus komunikacijos kanalus, kai kurie iš kanalų veikia geriau: „Pastebėjau, jog visos įmonės greičiausiai sureaguoja į žinutes soc. tinklapiuose, tad siūlyčiau komunikaciją su ateities praktikos vietomis pradėti būtent nuo jų.“

4. Prisijunk prie „Facebook“ ir „Couchsurfing“ grupių

„Facebook“ ir „Couchsurfing“ yra daugybė grupių, kuriose galima rasti skelbimų arba tiesiog paskelbti, jog ieškai praktikos vietos. Raktiniai žodžiai, kuriuos turėtum naudoti ieškodamas grupių: „Erasmus“ internships, internships abroad, internship in (šalies pavadinimas) ir kiti.

5. Klausinėk draugų ar dėstytojų

Viktorija Ladanovska (kairėje) praktiką atliko Rumunijoje

Viktorija Ladanovska (kairėje) praktiką atliko Rumunijoje

Daugelis dėstytojų palaiko ryšius su užsienio organizacijomis. Taip pat universitete gali pasiteirauti anksčiau vykusių studentų kontaktų ir susisiekti su jais. Rekomenduoju peržiūrėti sąrašą organizacijų, kurios jau buvo priėmusios studentus praktikai. Galiausiai, klausk draugų. Vilniaus kolegijos studentė Viktorija Ladanovska praktiką atliko Rumunijoje, apie kurią jai papasakojo ten anksčiau savanoriavusi draugė.

6. Kreipkis į tarpininkaujančias organizacijas

Tarpininkaujančios organizacijos padeda susirasti praktikos vietą. Šiai paslaugai gali būti taikomas papildomas mokestis. Tarpininkaujančių organizacijų sąrašą galima rasti čia.

Keletas patarimų apie CV ir motyvacinius laiškus

Monika duoda vienintelį patarimą: „Reikia suprasti, kur siunti CV ir motyvacinį laišką ir kokio formato (labiau formalaus ar neformalaus) turėtų būti abu šie dalykai. Pavyzdžiui, jei siųsi į reklamos agentūrą Europass CV kartu su paprastu motyvaciniu, vargu, ar tai atkreips dėmesį“.

„Kreipdamasis į organizacijas akcentuok tai, ką tu jiems gali pasiūlyti, ką moki, ką norėtum išmokti, koks tavo požiūris į darbą. Tik neprirašyk per daug“, – sako Iveta.

Kristina papildo, jog „motyvaciniame laiške didžiausia klaida yra rašyti daug apie jūsų lūkesčius, ko norite išmokti praktikos metu, kaip jus domina įmonės veikla ir pan., tačiau visai pamiršti arba vos trumpai paminėti, ką jūs galite duoti įmonei. Kultūriniai skirtumai (ypač praktikuojantis užsienyje), asmeninės savybės, įdomūs laisvalaikio užsiėmimai ar netgi jokios darbo patirties nebūvimas gali būti labai vertingi priimančiai įmonei.“

Dabar jau žinote, kaip ieškoti ir ką rašyti – pirmyn!

Juokinga istorija pabaigai arba kaip aš neatlikau „Erasmus“ praktikos du kartus

Studijuodama Vilniaus universitete atlikau dvi praktikas Lietuvoje. Pirmąją pradėjau savo noru spalį, gruodį pradėjau kitą. Vienai einant į pabaigą, susiradau kitą. Taigi kelios dienos vienur, kitos kitur. Galiausiai sumąsčiau, kad reikia praktikos pavasariui ne Lietuvoje, nes pavasario semestre laukia tik bakalauro rašto darbas.

Įdomumo dėlei truputį dairiausi, kokie praktikos pasiūlymai už Lietuvos ribų. Ir radau! Sentimentai Stambului dar nebuvo išblėsę (ten praleidau vieną semestrą studijuodama pagal „Erasmus“ studijų programą), tad pamačius skelbimą (norinčiųjų buvo daugiau kaip 50, tačiau tai mano motyvacijos nenumušė), ėmiau ir suraičiau motyvacinį ir … kuriam laikui tai pamiršau. Vėliau įvyko taip, kad pirmą kartą turėjau rimtą pokalbį per „Skype“ su pačiu reklamos agentūros direktoriumi. Pokalbiui ruošiausi skaitydama netikėčiausius klausimus ir su drauge kurdama atsakymus („Koks būtum paukštis, jei būtum?“). Deja, tokių klausimų nebuvo, tad visas kūrybinis pasiruošimas „nuplaukė“.

Pokalbio metu sutarėm, kad po savaitės su manimi susisieks. Laikas praėjo, atsakymo negavau, praradau viltis ir sutikau įsidarbinti vienoje iš praktikos vietų. Gyvenimas yra juokingas ir pilnas paradoksų! Tą pačią dieną, kai pasirašiau naujo darbo sutartį, grįžusi namo, el. pašto dėžutėje aptikau prieš kelias valandas įkritusį kvietimą praktikuotis Stambule! Ar aš gailėjausi? Džiaugiausi? Aš tiesiog nežinojau, kaip reaguoti. Turbūt per daug įvykių per vieną dieną.

Nusprendžiau taip: matyt, metas pradėti dirbti rimtą darbą. Ir dirbau. Iki tol, kol laukdama atsakymo dėl Europos savanorių tarnybos savanorystės projekto finansavimo pagalvojau „O kas, jei mano projektas nebus finansuotas?“. Nusprendžiau turėti atsarginį variantą. Sužinojau, kad absolventai vienus metus po studijų baigimo gali išvykti „Erasmus“ praktikai. Taigi pateikiau paraišką ir „et voilà!“ – gavau stipendiją. Galiausiai, sužinojau, kad mano projektas finansuotas ir aš važiuoju į Ispaniją savanoriauti. Šitaip ir baigiasi mano „Erasmus“ praktikos istorija. Gal bus trečias kartas?

Naudingos nuorodos:

VU studentų patarimai čia
VU studentų atsiliepimai čia
Daugiau skaičių apie „Erasmus“ programą čia

Auksė Podolskytė

Norite šį tekstą publikuoti savo interneto svetainėje ar tinklaraštyje? Turite pastebėjimų šia tema ar norite pareikšti savo nuomonę? Rašykite mums elektroniniu adresu euroblogas.geras @ gmail.com. Komentarus siųskite lietuviškais rašmenimis, prisegtus kaip „Word“ ar pan. dokumentą.

6 nauji atsakymai į “„Erasmus“ praktika: kaip susižvejoti geriausią?”

  1. auksepod

    Jolita, galima. Tačiau savo mokymosi įstaigoje siūlau pasiklausti tiksliau dėl šio niuanso: “Jeigu nori atlikti absolventų praktiką, patvirtinimą apie stipendijos skyrimą gausi tik po sėkmingo studijų baigimo, tačiau atrankoje šiai praktikai turi dalyvauti paskutiniame studijų semestre (t.y. paraišką turi pateikti atitinkamai iki gruodžio 31 d. arba gegužės 31 d.)“. Štai taip rašo VU.

    Įdedu nuorodą: http://www.vu.lt/studijos/studentams/erasmus-praktika

    Sėkmės!

    Patinka

    Atsakyti

Parašykite komentarą

Galite naudoti bazinį HTML kodą. Jūsų el. pašto adresas nebus viešinamas.

Prenumeruokite šios diskusijos žinutes, naudodamiesi RSS

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.