Atostogos už dviženklę sumą

Jaunimo mainai, nuotr. iš asmeninio albumo

Jaunimo mainai, nuotr. iš asmeninio albumo

Jaunimo mainus labiausiai verta išbandyti tiems, kurie nežino, kas tai yra“, − sako 5 kartus tokiuose mainuose dalyvavusi organizacijos „Jaunimo sodas“ pirmininkė Radvilė Valainytė. Pasak merginos, įvairių tautybių jaunimo susitikimai bendrai veiklai yra turininga, o dažnai dar ir tik dviženklę eurų sumą tekainuojanti alternatyva atostogoms.

Jaunimo mainai yra finansuojami programos „Erasmus+“, tad dalyvavimas jaunimo mainuose, kaip ir savanoriaujant ar vykstant į studentų mainus, yra finansuojamas. Vykstant į jaunimo mainus dažniausiai tereikia susimokėti dalį kelionės išlaidų, o pats dalyvavimas programoje yra nemokamas.

Netradicinės atostogos

„Pernai siuntėme grupę į mainus Italijoje. Viena mergina iš tos grupės dirba biure ir tam, kad sudalyvautų mainuose, išėjo atostogų. Šiais metais ji vėl nori atostogas praleisti jaunimo mainuose“, − apie mainų kaip atostogų alternatyvą kalba jaunimo organizacijos atstovė Radvilė.

Marius Gribovskis, nuotr. iš asmeninio albumo

Marius Gribovskis, nuotr. iš asmeninio albumo

Ne vieną kartą mainuose dalyvavęs ir šiuo metu Švedijoje savanoriaujantis Marius Gribovskis tvirtina, kad paaiškinti, kas yra jaunimo mainai, sunku. „Suprasti, kas tai yra, įmanoma tik pačiam sudalyvavus. Man tai gyvenimo mokykla. Vieta, kur nėra mokytojų, nes mokytoju tampa kiekvienas dalyvis, kuris moko ir mokosi vienas iš  kito.  Būtent mainuose, bendraudamas su užsieniečiais supratau, kad ne vien tiesą apie kitas šalis esu girdėjęs, perskaitęs ar matęs per televiziją“, − pasakoja Marius.

Pašnekovas sako, kad dalyvauja mainuose, nes jam įdomu sužinoti, kaip gyvena žmonės kitose šalyse ir kaip tų žmonių gyvenimas ir kasdienybė skiriasi. „Tai praplečia tavo paties pasaulėžiūrą ir pradedi suprasti, kad pasaulis yra daug įvairesnis nei tavo gimtasis miestas ar šalis. Taip pat mainuose daug diskutuojama įvairiomis temomis: nuo patyčių iki jaunimo nedarbo, arba sporto bei dietos ypatumų skirtingose kultūrose. Todėl mainuose sužinai tokių dalykų, apie kuriuos niekada net nepagalvotum. Tai padeda asmeniniam tobulėjimui“, − apie mainų vertę kalba pašnekovas.

Vertingos pažintys

Radvilė Valainytė, nuotr. iš asmeninio albumo

Radvilė Valainytė, nuotr. iš asmeninio albumo

„Pirmųjų mainų įspūdis yra stipriausias. Nerealu yra visiškai atitrūkti nuo kasdien matomų žmonių, darbo ir savo šalies“, − sako Radvilė. Ji, kaip ir Marius, džiaugiasi užmegztais kontaktais su žmonėmis iš įvairių Europos šalių ir neslepia, kad šios pažintys labai praverčia vėliau keliaujant po Europą.

Marius dar pataria mainų metu nepraleisti galimybės susipažinti ir su vietiniais gyventojais, nes, pasak jo, jie yra geriausi savo krašto gidai. „To, ką aprodo ir papasakoja vietos gyventojai, tikrai nesužinosi įprastų atostogų metu ir nepamatysi populiariose turistinėse vietose“, − pasakoja Marius.

Kita vertus, reikia nepamiršti, kad į mainus vykstama mokytis ir būti kartu su dalyvių grupe, todėl, pasak Mariaus, nuvilti gali tai, kad jaunimo mainų metu greičiausiai neišeis keliauti tiek, kiek norėtųsi. Nors, atvykti į mainų šalį galima ir keletą dienų prieš arba po mainų kelias dienas skirti kelionėms. Kelionės išlaidos vis tiek bus finansuojamos iš projekto lėšų.

„Išvažiuodamas į mainus negali nuspėti, ko ten išmoksi. Aš asmeniškai įgavau daugiau pasitikėjimo savimi ir tapau drąsesnis, komunikabilesnis. Suvokimas, kad žmogus gali taip stipriai ir greitai patobulėti, kad tuos pokyčius pastebi netgi aplinkiniai žmonės, yra labiausiai įsiminusi patirtis iš mainų“, − atvirai sako Marius.

Dalyvauti mainuose visoje Europoje nuolat kviečia „Aktyvaus jaunimo“ asociacijos „Facebook“ puslapis „EU funded youth exchange / ES apmokami jaunimo mainai“, o rasti jaunimo veiklą pagal savo poreikius (datą, šalį, veiklos pobūdį) galima „Salto-youth“ paieškoje.

Gabija Karlonaitė

 

Norite šį tekstą publikuoti savo interneto svetainėje ar tinklaraštyje? Turite pastebėjimų šia tema ar norite pareikšti savo nuomonę? Rašykite mums elektroniniu adresu euroblogas.geras @ gmail.com. Komentarus siųskite lietuviškais rašmenimis, prisegtus kaip „Word“ ar pan. dokumentą.

2 nauji atsakymai į “Atostogos už dviženklę sumą”

Parašykite komentarą

Galite naudoti bazinį HTML kodą. Jūsų el. pašto adresas nebus viešinamas.

Prenumeruokite šios diskusijos žinutes, naudodamiesi RSS

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.