Naujas startuolis: pinigų skaičiavimas be galvos skausmo

Andrius Mironovskis, nuotr. iš asmeninio albumo

Andrius Mironovskis, nuotr. iš asmeninio albumo

Kuriantiems žmonėms vien terminai „individualios veiklos apskaita“ ar „metinė pajamų deklaracija“ kelia šiurpą. Nėra miela aiškintis, kokius mokesčius kas mėnesį turi mokėti ar klientams išrašinėti detalias sąskaitas. Kompiuterinės grafikos dizaineris Andrius Mironovskis (27) prisimena sunkiai dūsaudavęs atlikinėdamas minėtas pareigas ir daugybę kartų dėl reikiamų mokėti mokesčių konsultuotis skambindavęs į Valstybinę mokesčių inspekciją (VMI). Šiandien kūrybingas vyras šypsosi prisiminęs buhalterines kančias ir pristato startuolį CFlow.lt (angl. cash flow – pinigų srautas): paprastą, vartotojui draugišką ir vizualiai dailią individualios veiklos apskaitos sistemą.

– Andriau, esi kompiuterinės grafikos dizaineris. Ketverius metus sėkmingai dirbai DELFI. O štai dabar bac – posūkis į dažnam menininkui itin nuobodžią apskaitos ir buhalterijos sritį. Kas paskatino iš esmės keisti veiklos sritį?

– Na, nepasakyčiau, kad nuo dizaino nuplaukiau kažkur labai toli. Nemažai dirbau ir dabar tebedirbu kaip laisvai samdomas dizaineris. Pagal individualios veiklos pažymėjimą dirbti pradėjau praėjusių metų pradžioje vienai Australijos kompanijai. Ir štai tuomet pamačiau, kaip visa tai nepatogu – turiu išrašinėti sąskaitas, jas sekti, stebėti, daug kas man neaišku, daugybę kartų skambinau į VMI konsultuotis. Galiausiai nusprendžiau, kad reikia šias problemas išspręsti ir kiek renovuoti buhalterinę rinką.

Iš pradžių sistemą kūriau tik sau, tačiau vėliau pagalvojau, kad toks kasdienės veiklos instrumentas būtų naudingas ir daugeliui kitų laisvai samdomų specialistų – žurnalistų, programuotojų, nekilnojamojo turto agentų. CFlow sistemoje viskas intuityvu, paprasta ir vizualiai suprantama.

Debesų kompiuterija, nuotr. iš asmeninio albumo

Debesų kompiuterija, nuotr. iš asmeninio albumo

– Šiandien sistema jau veikia, vartotojas mato galutinį rezultatą. Tačiau kaip iki to priėjai? Sprendimas ryžtis palikti stabilų darbą ir išeiti į niekur daugeliui gali pasirodyti ir, ko gero, yra itin rizikingas.

– Taip. Darbas DELFI man patiko, buvo tikrai fainas kolektyvas. Tačiau kiekvienoje geroje įmonėje geras darbuotojas tik tam tikrą laiką auga ir galiausiai iš jo išauga. Įgiję tam tikrą patirties paketą, žmonės paprastai ryžtasi kurti sau. Savo sprendimą dirbti sau vertinu labai teigiamai. Taip, tai rizikinga, nes atsisakai visų stabilių pajamų, nebegali taip drąsiai planuoti, kad štai po trijų mėnesių pirksiu tą, o atostogauti važiuosiu tada ir ten.

– Tačiau…

– Tačiau tuo pačiu darbas sau turi daugybę privalumų. Pirmiausia, visišką laisvę daryti tai, kas tau patinka. Ieškoti klientų, imtis darbų ten, kur tau patinka, kurie tave džiugina, veža, inspiruoja, neleidžia tau pavargti.

Išėjęs iš samdomo darbo prarandi darbo laiko sąvoką. Beje, dabar dirbu daugiau! (juokiasi, – aut. past.). Pagaliau atsikelti ryte jau yra nebesudėtinga, nes pabundi su mintim – „o, galima va taip ir taip padaryti, patobulinti“ ir bėgi iškart to daryti. Dabar atradau savo dienos ritmą, efektyviausią darbo laiką: rytais miegu kiek ilgiau, bet gulti einu vėliau. Vadinamasis darbo laikas bėga greitai, nes man patinka daryti tai, ką darau.

Individualios veiklos apskaitos sistema Cflow.lt

Individualios veiklos apskaitos sistema Cflow.lt

– Veiklą pradėjote vos prieš mėnesį. Kokios pirmosios reakcijos?

– Atsiliepė daugybė žmonių, kurie teigė kaip tik šiuo metu kūrę kažką panašaus, dar daugiau sakė apie tai ilgą laiką mąstę, tačiau taip ir nesiryžę pradėti. Su buhalterine biurokratija susidūrusieji produktą vertina teigiamai, supranta jo vertę. Ne tokie patyrę taip pat greitai pamato sistemos privalumus. Žinoma, yra ir trečioji grupė, kurie iki šiol naudojasi vikingų metodais ir rimtu veidu klausia – o tai kuo čia skiriasi nuo ekselio? („Microsoft Excel“ – „Microsoft Office“ programų paketo elektroninė skaičiuoklė – aut. past.).

Andrius Mironovskis, nuotr. iš asmeninio albumo

Andrius Mironovskis, nuotr. iš asmeninio albumo

– Na aš pusiau rimtai, pusiau juokais paklausiu – kuo CFlow skiriasi nuo ekselio?

– Pateiksiu pavyzdį. Šiemet pasikeitė sveikatos draudimo įmoka, vietoje buvusių 27 EUR dirbantiems pagal individualios veiklos pažymėjimą dabar reikia mokėti 29 EUR. Iki šiol kai kurie žmonės galvoja, kad ir dabar reikia mokėti 27 EUR. Galbūt jie įmoką tvarkingai moka kas mėnesį, tačiau dėl to dviejų eurų skirtumo vis tiek yra nedrausti. Mūsų klientai gali užmiršti visas šias taisykles. Jie bus laiku informuoti apie pasikeitimus, sistema viską perskaičiuos ir įspės.

Savo srities specialistus kviečiame daryti tai, ką jie moka geriausiai, o mes užsiimame neįdomiąja jų verslo dalimi. Tiesa, kai kuriems atrodo, kad esame tiesiog paprasta sąskaitų-faktūrų išrašinėjimo sistema. Tokių Lietuvoje yra nemažai, tačiau jos skirtos didesnėms įmonėms, o ne smulkiajam verslui. Mūsų produktas orientuotas į laisvai samdomus specialistus, sistema pritaikyta būtent jų poreikiams.

Tai konkretus sprendimas konkrečiai veiklai, o ne krūva instrumentų – plaktukų, vinių ir atsuktuvų, štai imkitės ir statykitės sau namą. Ne, tai jau suformuotas freelancerio (angl. freelancer – laisvai samdomas darbuotojas, – aut. past.) buhalterijos – itin probleminės veiklos – sprendimų karkasas.

Individualios veiklos apskaitos sistema Cflow.lt

Individualios veiklos apskaitos sistema Cflow.lt

– Kaip manai, kodėl buhalterija ir apskaita daugeliui laisvai samdomų darbuotojų tokia sudėtinga?

– Problema čia dvilypė. Viena vertus, biurokratinis mechanizmas yra labai sudėtingas ir painus. Kita vertus, ne visiems žmonėms duota suprasti skaičius, matematiką. Galbūt kuriantys žmonės labiau koncentruojasi į savo veiklą, o ne jos administravimą. Aš pats matematikos nemėgau. Mano ekonomikos dėstytojas dabar turbūt nustebtų sužinojęs, kad štai, ponas Mironovskis tapo buhalterinės sistemos kūrėju (ironiškai juokiasi, – aut. past.).

– Ar galima daryti prielaidą, kad nesuprasdami buhalterijos ir nenorėdami vargintis administruojant pajamas, laisvai dirbantieji dažniau susigundo atlygį tiesiog pasiimti į kišenę?

– Žinoma. Biurokratija kai kuriuos žmones tikrai pastūmėja į šešėlį, ypač kai užsakymų nėra daug ar jie nedideli. Tačiau mūsų filosofija tokia: biurokratija neturi būti priežastis, dėl kurios verta eiti į šešėlį ir nemokėti mokesčių. Taip, tai yra trikdis paprastam žmogui, tačiau tuo pat metu neišvengiama valstybės – didelio mechanizmo – dalis. Mūsų produktas yra ne tik verslo idėja, bet ir būdas pačiai valstybei lengviau bendradarbiauti su savo piliečiais.

– Idėja šauni, tačiau ar bus pelninga?

– Oficialiais VMI duomenimis, šiuo metu Lietuvoje yra 75 000 asmenų, užsiimančių individualia veikla. Mes planuojame sudominti bent 10 proc. jų. Tų, kurių darbas tiesiogiai siejasi su kompiuteriais – programuotojų, dizainerių, žurnalistų, nekilnojamojo turto agentų. Iškart po Naujųjų metų tikimės didelio vartotojų antplūdžio, kurie naują švarų metų lapą pradės su mumis. Na, o tapti visiškai autonominiu verslu, išlaikančiu save ir duodančiu pelno, tikimės kitų metų pabaigoje (CFlow įsteigta gavus koncerno „Alga“ finansavimą, kuris yra pagrindinis įmonės akcininkas, – aut. past.).

– Tokie skaičiai yra akivaizdi ir konkreti motyvacija bei orientyras verslą plėsti. O kaip tu pats jautiesi būdamas perspektyvaus startuolio įkūrėju ir įmonės generaliniu direktoriumi?

– Oi, tapti įmonės generaliniu direktoriumi šiandien paprasta kaip ir futbolo žaidėju sekmadieninėje lygoje. O štai paleisti viską į viešumą, padaryti iš idėjos milijoną – va čia jau generalinio direktoriaus nuopelnas. Kol kas tik eksperimentuoju tai (šypsosi, – aut. past.).

– Kokie startuoliai, tavo nuomone, yra sėkmingi?

– Pastebiu tendenciją, kad dalis startuolių, netgi dalis mano paties iki šiol sukurtų produktų, kartu sukurdavo ir problemą. Tarkim, sakai va, dabar jūs visi einate kreivai, o štai jums aplikacija, kuri parodys, kaip eiti tiesiai. Iš tikrųjų prieš pradedant verslą nėra lengva analitiškai nustatyti, kur slypi tikroji problema, kur yra tikrasis poreikis ją spręsti. Tam reikia šiek tiek įgūdžių, galbūt patirties pačiam susiduriant su ja. Mūsų atveju iškart matėsi, kad problema yra didelė ir įsisenėjusi. Beje, būtent dėl to nebuvo sunku ir gauti finansavimą sistemai kurti. Investuotojas gerai išmano buhalterinius procesus, logiką, įstatymus. Jis aiškiai matė, kad tai yra rimtas reikalas, rimta paslauga, sprendžia rimtą problemą ir iki šiol niekas nieko panašaus nėra pasiūlęs.

Kaip ir minėjau, informaciją apie 75 000 potencialių klientų mums pateikė pati VMI. Tai yra viešai prieinama motyvacija sėsti, pagalvoti ir sakyti, va, čia yra mūsų klientai, jiems reikia mūsų produkto.

– Ką patartum norintiems, bet iki šiol nedrįstantiems pradėti kurti savą verslą?

– Pirmiausia atrasti tai, kas tave džiugina, ką darydamas jauti malonumą, dėl ko tau norisi ryte keltis.

Svarbu turėti ir bendraminčių, tave palaikančių. Jei nebūčiau turėjęs geros, patikimos komandos, viso to nebūčiau sukūręs. Aš koncentravausi į idėją, produkto koncepciją, tačiau po visu tuo yra galybė nematomo, tikrai juodo darbo, sudėtingų skaičiavimų, kuriuos parengė mano programuotojai.

O nedrįstantiems tiesiog patarčiau išdrįsti ir pabandyti. Nėra blogų idėjų, visos idėjos geros. Ir patikėkite, jei šiuo metu tik svarstote įgyvendinti kokią nors idėją, kažkas kaip tik šiuo metu pasaulyje ją jau įgyvendina. Jei yra problema, kažkas netruks imti ir ją išspręsti. Galbūt tai būsite būtent jūs.

Virginija Pupeikytė-Dzhumerova

Norite šį tekstą publikuoti savo interneto svetainėje ar tinklaraštyje? Turite pastebėjimų šia tema ar norite pareikšti savo nuomonę? Rašykite mums elektroniniu adresu euroblogas.geras @ gmail.com. Komentarus siųskite lietuviškais rašmenimis, prisegtus kaip „Word“ ar pan. dokumentą.

2 nauji atsakymai į “Naujas startuolis: pinigų skaičiavimas be galvos skausmo”

  1. Savaitės tema. Startuoliai | Euroblogas.lt

    […] Pasakosime, kaip grafikos dizaineris Andrius Mironovskis nusprendė palengvinti individualia veikla užsiimančių žmonių gyvenimą, kad nebereikėtų bijoti žodžių „metinė pajamų deklaracija“. Interneto puslapis, kuris leis mokesčius susimokėti paprasčiau. […]

    Patinka

    Atsakyti

Parašykite komentarą

Galite naudoti bazinį HTML kodą. Jūsų el. pašto adresas nebus viešinamas.

Prenumeruokite šios diskusijos žinutes, naudodamiesi RSS

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.