Lietuvė išbandė naują keliavimo būdą: nuo šiol keliauti norėsiu tik taip

Pabandžiusi keliauti viena, Erika Plekavičiūtė toliau nori keliauti tik taip, asmeninio archyvo nuotr.

Pabandžiusi keliauti viena, Erika Plekavičiūtė toliau nori keliauti tik taip, asmeninio archyvo nuotr.

15 valandų traukinyje be pertraukos, pasimetimo jausmas Paryžiuje, nuostabios akimirkos Portugalijoje ir daugybė naujų draugų, sutiktų hosteliuose. Tokiomis nuotaikomis vis dar gyvena devyniolikmetė Erika Plekavičiūtė, kuri laimėjusi „InterRail“ bilietą Europos Komisijos organizuotoje atrankoje šį rugsėjį pasileido į savo pirmąją kelionę viena.

Europos jaunimas šiais metais pirmą kartą dalyvavo konkurse, kurio metu buvo galima laimėti nemokamas keliones traukiniais po Europą. Tarp 15 tūkst. laimingųjų, kuriems atiteko „Discover EU“ kelionės pasai, ir šiuo metu Londone studijuojanti E. Plekavičiūtė.

Erikos kelionės tikslas Portugalijoje buvo aplankyti kuo daugiau gamtos, asmeninio archyvo nuotr.

Erikos kelionės tikslas Portugalijoje buvo aplankyti kuo daugiau gamtos, asmeninio archyvo nuotr.

„Jau nuo pavasario visur mačiau šio konkurso reklamą. Žinojau, kad iš visos Europos bus tik 15 tūkst. laimėtojų, todėl visiškai netikėjau, kad būsiu viena iš jų“, – tinklaraščiui Euroblogas.lt prisipažino mergina.

E. Plekavičiūtė pasakojo, kad dar prieš pildant konkurso anketą atsiklausė šeimos, ar galės keliauti viena, jei visgi pavyks laimėti.

„Visuomet svajojau pakeliauti viena, nes iki šiol atostogaudavau su kažkuo ir labai norėjau patirti, ką reiškia keliauti vienai“, – pasakojo lietuvė.

Kai pagaliau mergina sužinojo, kad kelionės pasas jai atiteks, E. Plekavičiūtė suprato, kad šeima nebus labai patenkinta, jog aštuoniolikmetė pasileis viena po Europą: „Bet jau gyvenau Anglijoje, todėl tik informavau, kad visgi išvažiuoju“.

Mergina šiek tiek apgailestauja, kad kelionės pasu, kuris leido su traukiniais keliauti po Europą nemokamai visą mėnesį, ji pasinaudojo tik dešimt dienų. Deja, kelionė prasidėjo rugsėjo pradžioje, o lietuvei greitai reikėjo grįžti į paskaitas universitete Londone.

Sumišimas Paryžiuje

Kadangi mergina rugsėjį jau buvo persikrausčiusi į Londoną, jos kelionė ir prasidėjo Didžiosios Britanijos sostinėje. Čia E. Plekavičiūtė sėdo į traukinį ir pajudėjo Paryžiaus link.

„Labai nenorėjau Paryžiuje pasilikti, bet teko praleisti vieną naktį, nes kitas traukinys laukė kitą dieną. Paryžius man nepatiko, jau iš anksto buvau nusiteikusi, kad taip bus. Man buvo sunku, nes ten niekas nekalba angliškai, o tai buvo mano pirma kelionė vienai. Jaučiausi mieste pasimetusi, nieko nesupranti, vaikščiojau kaip pelytė, kad tik niekas nepagrobtų“, – prisipažino lietuvė.

Po 15 val. kelionės traukiniu į Portugaliją Erika buvo labai laiminga pagaliau pasiekusi šią šalį, asmeninio archyvo nuotr.

Po 15 val. kelionės traukiniu į Portugaliją Erika buvo labai laiminga pagaliau pasiekusi šią šalį, asmeninio archyvo nuotr.

Tiesa, ilgai kęsti Prancūzijos sostinės lietuvei nereikėjo. Jau kitą dieną ji sėdo į traukinį, kuris išvyko jos kelionės tikslo link – Portugalijos. Po trijų valandų kelionės Prancūzijoje ji persėdo į kitą traukinį, kuriuo laukė ilga ir ne viena iš maloniausių kelionių.

„Kelionė iki Lisabonos truko 15 val. Daugiau tikrai tiek traukiniu nevažiuočiau. Geriau jau tuomet sustoti Ispanijoje, pasivaikščioti, pamiegoti ir vėl sėsti į traukinį. Tačiau aš nusprendžiau Ispanijoje neužtrukti, nes tai labai turistinė šalis“, – savo įspūdžiais dalijosi mergina.

Pasakodama apie 15 val., praleistų traukinyje, E. Plekavičiūtė prisiminė, kad sunkumų jai kilo, nes traukinyje buvo vos keli tualetai, nebuvo vietos nusipirkti valgyti, kėdės nepatogios, nebuvo vietų įkrauti telefoną. Be to, vagone buvo labai šalta.

„Kol važiavome per Ispaniją, niekas nekalbėjo angliškai, bet vos įvažiavus į Portugaliją, viskas pasikeitė“, – pridėjo mergina.

Būtent pasiekusi Portugaliją lietuvė suprato, kad nuostabiausia jos kelionės dalis prasideda.

Apie nemokamus bilietus daugiau skaitykite čia:

Sužavėjo kalnai ir žaluma

Merginą be galo sužavėjo Sintros miestas Portugalijoje, asmeninio archyvo nuotr.

Merginą be galo sužavėjo Sintros miestas Portugalijoje, asmeninio archyvo nuotr.

Lisaboną mergina pasiekė apie 7 val. ryto. Čia ji iškart sėdo į kitą traukinį ir išvyko į Sintrą – 25 km nuo Lisabonos sostinės esantį istorija turtingą Portugalijos miestą.

„Sintra man labai labai patiko. Atvykau gana anksti ir dar negalėjau palikti daiktų hostelyje, todėl su visa kuprine iškeliavau į pilį. Tačiau tas jausmas, išlipus po 15 val. traukinio kelionės, buvo nerealus. Išlipau iš šalto traukinio, o čia karšta, aplink palmės, kalnai“, – savo susižavėjimo neslėpė tinklaraščio Euroblogas.lt pašnekovė.

E. Plekavičiūtė teigė, kad ją Sintroje žavėjo kiekvienas kampelis ir gamtos lopinėlis, todėl ji nesustodama viską aplink fotografavo. Taip pat merginą sužavėjo pakankamai nedidelės kainos tiek Sintroje, tiek visoje Portugalijoje.

„Kadangi Portugalija ne taip seniai atsigavo po krizės, viskas ten man pasirodė pigu. Puodelis kavos – 0,8 euro, o hostelyje galima apsistoti už 10 eurų nakčiai“, – skaičiais dalijosi mergina.

Lisabonoje laiką Erika praleido su hostelyje sutiktais draugais iš Japonijos ir Indijos, asmeninio archyvo nuotr.

Lisabonoje laiką Erika praleido su hostelyje sutiktais draugais iš Japonijos ir Indijos, asmeninio archyvo nuotr.

Po pasivaikščiojimo po pilį mergina grįžo į svečių namus, pasiliko ten daiktus ir pasileido į žygį kalnuose.

„Visos kelionės metu nakvodavau hosteliuose. Man tai labai patiko, nes sutikau labai daug naujų draugų. Su kai kuriais dar iki šiol bendrauju“, – pasakojo pašnekovė.

Sužavėjo besikeičiantys vaizdai

Lietuvė negalėjo atsistebėti vaizdais keliaudama per Portugaliją traukiniu. Vieną valandą matyti žali kalnai, kitą – jau smėlėti laukai su kaktusais, asmeninio archyvo nuotr.

Lietuvė negalėjo atsistebėti vaizdais keliaudama per Portugaliją traukiniu. Vieną valandą matyti žali kalnai, kitą – jau smėlėti laukai su kaktusais, asmeninio archyvo nuotr.

Apsižvalgiusi Sitroje E. Plekavičiūtė po dienos grįžo į Lisaboną. Iš ten merginos laukė traukinys į Lagosą Algarvės regione.

Lietuvė prisiminė, kad ją šios kelionės metu labiausiai sužavėjo besikeičiantys vaizdai.

„Šiaurėje Portugalija miškinga ir kalvota, o kuo labiau važiuoji į pietus, tuo daugiau dykumų, smėlio. Buvo labai keista matyti, kai važiuoji ir matai, kad prieš valandą buvo žalia, miškai, o po valandos stebi kaktusų laukus“, – savo pasakojimą tęsė mergina.

Atvykusi į Lagosą lietuvė turėjo persėsti dar į vieną traukinį, kad pasiektų miesto centrą. Čia ją nustebino turistų gausa ir koks sausakimšas buvo traukinys.

Pats Lagosas E. Plekavičiūtei didelio įspūdžio nepaliko, tačiau ją žavėjo siauros gatvelės ir šalia esanti jūra.

Lagose pajūriu eiti sunku: jūra vis trankosi į uolas ir kalnus, asmeninio archyvo nuotr.

Lagose pajūriu eiti sunku: jūra vis trankosi į uolas ir kalnus, asmeninio archyvo nuotr.

„Visa pakrantė – kalnai, skardžiai. Bandai eiti pakrante ir negali, nes uolos užstoja. Tenka bristi vandeniu ar lįsti po uola“, – kalbėjo ji.

Po Lagoso kelionę traukiniais laimėjusi mergina paskutines dvi dienas Europos pietuose praleido Lisabonoje. Čia ji jau jautėsi išsekusi, nes pakankamai jėgų buvo palikusi besižvalgydama po Portugalijos gamtą. Svečių namuose mergina susipažino su pora turistų iš Japonijos ir Indijos, su kuriais ir apsižvalgė šalies pagrindiniame mieste.

Mergina visos kelionės metu apsistodavo hosteliuose, kur sutiko daug naujų draugų, asmeninio archyvo nuotr.

Mergina visos kelionės metu apsistodavo hosteliuose, kur sutiko daug naujų draugų, asmeninio archyvo nuotr.

Kad grįžtų į Londoną, E. Plekavičiūtė vėl turėjo ištverti 15 val. kelionę traukiniu ir praleisti šiek tiek laiko Paryžiuje. Čia ji apsistojo porai dienų. Per šias dienas lietuvė aplankė pagrindinius turistinius objektus, bet labiausiai ji džiaugėsi Luvro muziejuje pamačiusi Mona Lizos portretą.

Nori keliauti tik viena

Nors E. Plekavičiūtės kelionė užtruko vos 10 dienų, mergina prisipažino, kad tai buvo pakankamas metas jai pasijusti tiek fiziškai, tiek emociškai išsunktai.

„Per visą kelionę nebuvo akimirkų, kad pasijusčiau nesaugi ar kad bijočiau pasiklysti. Juk turėjau telefoną ir visada galima pasiklausti žmonių“, – kelionę apibendrino mergina.

Sėdusi į paskutinį traukinį lietuvė teigė pajutusi skirtingų emocijų antplūdį: kaltės jausmą, kad dėl kelionės vienai privertė jaudintis šeimos narius, džiaugsmą dėl patirtų įspūdžių ir sutiktų žmonių ir liūdesį, kad viskas baigiasi.

„Bet supratau, kad man keliauti su žmonėmis sunku. Pirmą dieną viskas gerai, bet vėliau pradedu jausti erzelį, atsiranda trintis. Todėl keliavimas vienai, kai sutinki vis naujų žmonių, man atrodo labai patrauklus. Po tokios patirties noriu keliauti tik viena“, –  prisipažino E. Plekavičiūtė.

Ugnė Karaliūnaitė

7 nauji atsakymai į “Lietuvė išbandė naują keliavimo būdą: nuo šiol keliauti norėsiu tik taip”

Parašykite komentarą

Galite naudoti bazinį HTML kodą. Jūsų el. pašto adresas nebus viešinamas.

Prenumeruokite šios diskusijos žinutes, naudodamiesi RSS

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.