Po keptų bulvyčių ar karbonado aliejus virsta biokuru

Surinktas panaudotas aliejus yra filtruojamas, kad vėliau iš jo būtų galima gaminti biokurą, bendrovės nuotr.

Surinktas panaudotas aliejus yra filtruojamas, kad vėliau iš jo būtų galima gaminti biokurą, bendrovės nuotr.

Nors namuose panaudotą aliejų dažnai tiesiog išpilame į kriauklę ar tualetą, restoranuose ir kavinėse susidarę didžiuliai panaudoto aliejaus kiekiai vista biokuru. Lietuvoje veikia ne viena įmonė, kurios darbuotojai keliauja po viešojo maitinimo įstaigas ir iš jų surenka aliejų.

Maitinimo įstaigos yra įpareigotos aplinkosauginių reikalavimų tinkamai tvarkyti jose susidarančias maisto atliekas. To nedarančios įmonės gali būti nubaustos nemažomis baudomis. Čia į pagalbą restoranams ir kavinėms atkeliauja atliekų tvarkytojai.

Kavinėse ir restoranuose panaudotas aliejus negali būti tiesiog išpilamas į kanalizaciją ar į aplinką, jis turi būti rūšiuojamas ir sutvarkomas kaip ir kitos atliekos. Sertifikuoti panaudoto aliejaus surinkėjai jį surenka, filtruoja, išvalo ir parduoda biodegalus gaminančioms įmonėms.

Papildomas pajamų šaltinis maitinimo įstaigoms

Kavinės ir restoranai negali naudoto aliejaus tiesiog išpilti į kanalizaciją, atliekas privaloma tinkamai rūšiuoti ir tvarkyti, bendrovės nuotr.

Kavinės ir restoranai negali naudoto aliejaus tiesiog išpilti į kanalizaciją, atliekas privaloma tinkamai rūšiuoti ir tvarkyti, bendrovės nuotr.

Vienos iš bendrovių, superkančių iš maitinimo ir maisto gamybos įstaigų panaudotą aliejų, „Biomotorai“ vadovas Donatas Karanauskas pasakoja, kad 13 metų bendrovei vykdant veiklą aptarnaujamų vietų skaičius išaugo iki 2000.

„Tai ir kavinės, ir restoranai, ir parduotuvės, ir maisto gamybos įmonės“, – vardijo jis.

Pasak tinklaraščio Euroblogas.lt pašnekovo, maitinimo ir maisto gamybos įstaigas motyvuoja priduoti panaudotą aliejų ne tik aplinkosaugos reikalavimai, bet ir už atliekas bendrovės mokami pinigai.

„Jie, perduodami naudotą aliejų mums, ne tik prisideda prie atsinaujinančių išteklių energijos naudojimo ir šiltnamio efektą sukeliančių dujų (CO2) kiekio mažinimo ekologine prasme, vykdo atliekų susidarymo apskaitą, bet turi ir papildomą pajamų šaltinį“, – teigė D. Karanauskas.

Pasak įmonės vadovo, jo valdoma bendrovė yra sertifikuota pagal ISCC schemą − tai reiškia, kad visa jos perdirbimo grandinė yra aiški ir atsekama: nuo atliekų surinkimo, apdorojimo iki galutinės žaliavos pagaminimo ir perdavimo.

Kaip minėjo verslininkas, naudotas aliejus yra priskiriamas tvariai biomasei pagal Atsinaujinančių išteklių direktyvą 2009/28/EB, iš kurios gaminami gamtai draugiškesni biodegalai.

Kaip naudotas aliejus virsta biodegalais?

„Biomotorai“ atstovai naudotą aliejų surenka iš 2 tūkst. skirtingų taškų Lietuvoje, bendrovės nuotr.

„Biomotorai“ atstovai naudotą aliejų surenka iš 2 tūkst. skirtingų taškų Lietuvoje, bendrovės nuotr.

D. Karanauskas pasakojo, kad iš maitinimo ir maisto gamybos įstaigų yra surenkamos visos maistinio aliejaus ir riebalų atliekos ir tik nuo jų užterštumo priklauso, kiek iš jų bus galima gauti naudingos žaliavos.

Naudotam aliejui atkeliavus į įmonės gamybines patalpas aliejus yra filtruojamas, pašalinamos priemaišos, vanduo, sumažinamas rūgštingumas, jis šildomas, kaitinamas.

„Mūsų klientai yra biodyzelino gamyklos visoje Europoje ir 99 proc. perdirbto aliejaus eksportuojame į skirtingas šalis“, – pridūrė tinklaraščio Euroblogas.lt pašnekovas.

Įmonės vadovas pastebi, kad maitinimo ir maisto gamybos įstaigos tampa vis sąmoningesnės gamtos apsaugos klausimais: „Anksčiau jausdavome, kad surenkant aliejų įmones domino tik kaina, tačiau dabar tikrai nemažai įmonių darosi atsakingesnės, žiūri, kam yra naudojama žaliava ir kokį poveikį daro aplinkai“.

Pasiteiravus, nuo ko priklauso superkamo naudoto aliejaus kaina, D. Karanauskas teigė, kad čia įtaką daro perduodami naudoto aliejaus kiekiai, kokybė, geografinė padėtis ir pasaulinės tendencijos.

„Žaliavos pardavimo kaina priklauso nuo daug makroekonominių rodiklių, kurie lemia ir naudoto aliejaus supirkimo kainą“, – aiškino pašnekovas.

Ugnė Karaliūnaitė

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Google photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Connecting to %s

Galite naudoti bazinį HTML kodą. Jūsų el. pašto adresas nebus viešinamas.

Prenumeruokite šios diskusijos žinutes, naudodamiesi RSS

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

%d bloggers like this: