Pirkimas internetu: gali sutaupyti, bet ir nusivilti

oxfam.org.uk nuotr.

oxfam.org.uk nuotr.

Dažnas lietuvis yra mėginęs apsipirkti internetu, tačiau internetinė prekyba Lietuvoje tik įgyja pagreitį. Kai internetinės parduotuvės dar tik kūrėsi šalyje, užsienyje internetinė prekyba veikė kone dešimtmetį. Nors Lietuvoje prekių asortimentas itin didelis, tačiau labai dažnai girdime, kad prekės užsienyje kokybiškesnės, kartais net pigesnės. Tai paskatina lietuvius išsvajotų prekių dairytis ne tik šalies, bet ir užsienio internetinėse parduotuvėse.

Pats internetine prekyba naudojuosi labai seniai. Šiam tikslui teko pasirūpinti kreditine kortele, užsiregistruoti „PayPal“ sistemoje, kuri itin populiari ir, mano įsitikinimu, labai patogi atsiskaitant už prekes internetu.

Tiesa, perkant internetu net ir dabar tenka nusivilti, kai ne visos internetinės parduotuvės siunčia prekes į mūsų šalį. Prekės siunčiamos visur – į JAV, Australiją, Švediją ar Vengriją, – tačiau ne į Lietuvą. Su tokia situacija teko susidurti ne kartą ir ne du, tuomet tiesiog tenka ieškoti pasirinktos prekės kitoje internetinėje parduotuvėje, dažnai nesėkmingai.

Svarbu žinoti, ar prekė iš ES, ar ne

Perkant iš užsienio labai svarbu žinoti, ar ši šalis priklauso Europos Sąjungai (ES), ar ne. Mat prekės iš ES neapmokestinamos muito mokesčiais, o štai prekės iš JAV, Naujosios Zelandijos ar Kinijos – apmokestinamos, joms taikomos muito mokestis.

Vienam mano bičiuliui Vaidui, užsisakiusiam drabužių iš Naujosios Zelandijos, teko nusivilti, nes nuėjęs į Lietuvos paštą atsiimti prekių, už jas sumokėjo kone dvigubai.

„Apstulbau, kai pamačiau, kokią sumą reikės sumokėti. Jei būčiau žinojęs, kad prekė taip pabrangs, tikrai jos būčiau nepirkęs. Kai draugas nupirkdavo Amerikoje ir atsiųsdavo, tuomet vertėjo įsigyti drabužių ar elektronikos prietaisų, tačiau pačiam pirkti ir siųstis neverta“, – kalbėjo jis.

Lietuvos muitinės duomenimis, mokesčiai prekėms ne iš ES susideda iš dviejų dalių – pridėtinės vertės mokesčio (PVM), kuris šiuo metu Lietuvoje siekia 21 proc. ir muito mokesčio, kuris neviršija 3 proc. ir kurio dydis priklauso nuo prekės rūšies ir šalies, iš kurios siunčiama prekė.

Pridėtinės vertės mokesčiu apmokestinamos siuntos, kai jų vertė didesnė nei 22 eurai (komercinės siuntos) ir 45 eurai (nekomercinės siuntos). Muito mokesčiu apmokestinamos prekės, kai siuntos vertė didesnė nei 150 eurų. Jei siunta nekomercinė ir jos vertė iki 700 eurų, tuomet siunta bus apmokestinama pastoviu 2,5 proc. muito mokesčiu.

Nekomercinėmis prekėmis laikomos tokios prekės, kurių siuntėjas ir gavės yra privatus asmuo, už prekę nėra sumokėta, t.y. siunčiama dovana, prekės požymiai rodo, kad ši bus naudojama asmeninėms reikmėms.

Tiesa, pasitaiko atvejų, kai tam tikros internetinės parduotuvės padeda išvengti muito mokesčių, nenurodydamos įmonės pavadinimo, pažymėdamos, kad pakuotėje – dovana. Vis dėlto, jei muitinei kils įtarimų, jūsų paprašys pirkimo dokumentų kopijos.

Vis dėlto, kaip įsigyti prekių iš JAV?

Lietuvoje ir užsienyje veikia keletas įmonių, siūlančių tarpininkavimo paslaugas. Klientas sumoka už pageidaujamą prekę, o šios ją parsiunčia į Lietuvą ir įteikia pirkėjui. Prekių iš JAV galima nusipirkti per įmones „BestPriceFromUSA“ ar „Shipito“.

Kompanija „BestPriceFromUSA“ teikia tarpininko paslaugas, pristatydama prekes į Lietuvą, kurių pirkėjas įsigijo JAV internetinėse parduotuvėse.

Naudojantis šia paslauga nereikia kreditinės kortelės ar „PayPal“, nebūtina registruotis internetinėse parduotuvėse. Ši įmonė suteikia galimybę įsigyti prekių, kurios parduodamos tik JAV teritorijoje. Prekes, kurias įsigijote keliose internetinėse parduotuvėse, įmonė parsiunčia į Lietuvą viename siuntinyje.

Norėdamas naudotis šia paslauga, klientas turi užsiregistruoti svetainėje. Vėliau išsirinkęs prekę už ją apmokėti pervedant įmonei reikiamą sumą banko pavedimu, „Western Union“, „Web money“ ar „PayPal“ sistemomis.

Tokiu būdu perkamos prekės kiek pabrangsta, tačiau neretai būna pigiau nei pačiam pirkėjui prekę iš JAV pirkti internetu. Bendra tokiu būdu įsigytos prekės vertė susideda iš kelių dalių: prekės kainos internetinėje parduotuvėje, internetinės parduotuvės komisinių, prekės pristatymo JAV ribose iki internetinės parduotuvės sandėlio ir šios pristatymo pirkėjo nurodytu adresu.

Dar viena įmonė, teikianti siuntinių persiuntimo iš JAV, Japonijos ir Kinijos parduotuvių paslaugą – „Shipito“. Ši už tam tikrą mokestį suteikia JAV ar kitos šalies adresą, kurį galima nurodyti apsiperkant elektroninėje parduotuvėje, siunčiančioje prekes tik tų šalių teritorijoje.

Norėdamas pasinaudoti įmonės paslaugomis, pirkėjas pirmiausia turėtų užsiregistruoti įmonės svetainėje, tuomet jam suteikiamas adresas Jungtinėse Valstijose, Japonijoje ar Kinijoje. Prekės parsiuntimo paslauga pavieniams paketams kainuoja 1 JAV dolerį neįskaitant siuntimo išlaidų ir draudimo.

Pasirinkus pavienių paketų planą, įmonei reikia pervesti 5 JAV dolerių depozitą, kuris vėliau panaudojamas apmokant už „Shipito“ paslaugas. Apmokėti galima „PayPal“ ar banko kortele.

Taigi, apsipirkti internetu JAV, Naujosios Zelandijos, Kinijos ar kitų ne ES šalių internetinėse parduotuvėse galbūt ir  pigiau, tačiau neretai sudėtingiau. Bijantiems iššūkių ir nenorintiems rizikuoti, patarčiau apsipirkti ES įsikūrusiose internetinėse parduotuvėse arba amazon.co.uk.

Vytautas Valentinavičius

Norite šį tekstą publikuoti savo interneto svetainėje ar tinklaraštyje? Turite pastebėjimų šia tema ar norite pareikšti savo nuomonę? Rašykite mums elektroniniu adresu euroblogas.geras @ gmail.com. Komentarus siųskite lietuviškais rašmenimis, prisegtus kaip „Word“ ar pan. dokumentą.

10 atsakymų į “Pirkimas internetu: gali sutaupyti, bet ir nusivilti”

  1. Kaiste

    Internetu perku jau ne pirmus metus. Būna, kad iš ebay, būna, kad iš LT elektroninių parduotuvių. Bet pirkti brangesnių nei 29 doleriai užsienyje nerizikuoju 🙂 Lietuvoje ir gauni greičiau, ir kaina nepasakyčiau, kad labai skiriasi.

    Paspaudė "Patinka": 1 person

    Atsakyti
  2. siuntų siuntimas

    Geras ir naudingas straipsnis. Aš neseniai buvau parsisiuntęs prekių ne iš ES savo asmeniniam naudojimui ir jas apmokestino visokiais ten mokesčiais, todėl gerai žinoti tokius dalykus prieš siunčiantis ir užsakant prekes.:)

    Patinka

    Atsakyti
  3. Jonas

    Ar yra kam nors tekę susidurti su bestpricefromusa? Kažkaip kai užeini į jų web puslapį, atrodo kaip šarlatanu kontora. Neaišku ar verta pasitikėti.

    Patinka

    Atsakyti
  4. siuntos

    Žinoma, kad gali nusivilti, nes pirkinys gali būti kitoks negu buvo pavaizduotas ar netgi gali skirtis dydžiai. Tačiau, gerai yra tai, jog galima pagrąžinti prekę.

    Patinka

    Atsakyti
  5. David

    Aš taip pat naudoju ekspedijavimo paslaugas pirkdamas iš JAV. Nors iki šiol esu išbandžiusi keletą jų, labiausiai patenkinta esu … Jie yra labai pigūs ir greiti, rekomenduoju juos visiems.

    Patinka

    Atsakyti

Parašykite komentarą

Galite naudoti bazinį HTML kodą. Jūsų el. pašto adresas nebus viešinamas.

Prenumeruokite šios diskusijos žinutes, naudodamiesi RSS

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.