Graikai laukia turistų

Graikija laukia turistų, nuotr. iš asmeninio albumo

Graikija laukia turistų, nuotr. iš asmeninio albumo

Pigių skrydžių bendrovė „Ryanair“ pigina skrydžius į Graikiją. Kompanija skelbia, kad taip siekia padėti krizės kamuojamai šaliai. Nepasiant pingančių skrydžių, atvykstančių į Graikijos viešbučius turistų sumažėjo vidutiniškai 50 tūkst. žmonių per dieną, sako šalies turizmo konfederacijos vadovas Andreasas Andreadisas.

Liepos 3 d. iš Rodo salos grįžusi Kristina Rancaitė sako, kad šalyje niekas nepasikeitė nuo jos paskutinės kelionės į Graikiją prieš 6 metus. „Lygiai taip pat sunku prasibrauti pro turistų masę, prekeiviai vis dar retai išduoda čekius, o visi graikai atrodo laimingi. Vienintelis dalykas kuriuo dabar reikėtų pasirūpinti prieš išvykstant į Graikiją – grynieji pinigai“, – pataria Kristina.

Kristina Rancaitė, nuotr. iš asmeninio albumo

Kristina Rancaitė, nuotr. iš asmeninio albumo

Mergina Graikijoje visada atsiskaitė tik grynaisiais: „Pinigus išsiėmiau iš bankomato dar Lietuvoje. Tikiuosi Graikijos kambarinės manęs neišgirs, nes pinigus dalimis išslapsčiau viešbučio kambaryje. Atsivežiau didelę grynųjų sumą, nes numaniau, kad Graikijoje išsigryninti pinigus gali būti sunku, o ir mokesčiai nemaži prisideda atliekant šią operaciją užsienyje.“

Gintarė Bakūnaitė atostogavo Kretos saloje ir ten vežėsi šiek tiek grynųjų pinigų. Išleidus grynuosius teko atsiskaityti kortele. Pasak merginos, graikai ne tik dėl šalies krizės, bet ir apskritai vengia mokėjimus atlikti banko kortelėmis.

„Užeiti į kavinę kvietęs padavėjas žadėjo, kad galėsime susimokėti kortele, todėl ten ir užėjome. Bet atėjus laikui atsiskaityti, kavinės šeimininkė mums aiškino, kad susimokėti galime tik grynaisiais, kurių mes neturėjome, netoliese esantis bankomatas neveikė. Teko ilgokai aiškintis, kol galų gale moteriškė išsitraukė kortelių skaitytuvą. Kitoje kavinukėje susimokėjome kortele,  nors virš baro buvo raudonomis raidėmis užrašyta „Only cash“, – patirtimi dalijasi pašnekovė.

Rodo sala, nuotr. iš asmeninio albumo

Rodo sala, nuotr. iš asmeninio albumo

Graikai nebestreikuoja

Turizmo agentūros „Grūda“ gidė, Vytauto Didžiojo universiteto lektorė Neringa Lūžienė pasakoja, kad važiuodama vesti ekursijų į Graikiją šiek tiek nerimavo dėl galimų neramumų šalyje, bet kelionė praėjo sklandžiai.

„Tik referendumo išvakarėse šalyje jautėsi didelė įtampa. Visur kabėjo plakatai raginantys referendume nepritarti susiveržti diržus. Netgi mūsų turistai gavo lapelius su tokiais raginimais, tik nesuprato kas ten rašoma“, – paskutinės ekskursijos Graikijoje prisiminimais dalijasi gidė.

Neringa Lūžienė pabrėžia, kad pastaruoju metu graikai neberengia streikų. „Jie dabar suvokia, kad turizmas vienas iš pagrindinių jų pragyvenimo  šaltinių, tad bent jau vasarą jie beveik nestreikuoja. Per pastaruosius penkerius metus neprisimenu, kad nebūtų galima užeiti į Akropolį ar būtų uždaryta kokia nors kita archeologinė vietovė. Pagal tai galima teigti, kad graikai laukia turistų“, – pastebi gidė.

Eugenija Snitkova, nuotr. iš asmeninio albumo

Eugenija Snitkova, nuotr. iš asmeninio albumo

Atėnuose gyvenanti lietuvė Eugenija Snitkova patvirtina, kad protestų pastaruosius metus Graikijoje nevyksta. „Graikai neprotestuoja, bet vyksta demonstracijos, į kurias pažiūrėti įdomu, nes Lietuvoje tokie dalykai retai vyksta. Pastarąjį kartą vyko demonstracija, palaikanti valdančiąją partiją, bet ir tai buvo labai taiki demonstracija. Vyko koncertas, kalbėjo valdantieji, turistams tai pamatyti irgi turėtų būti įdomu. Man pačiai buvo įdomu stebėti demonstarciją, ten pabendrauti su žmonėmis, sužinoti jų požiūrius“, – pasakoja pašnekovė.

„Manipuliacijos laikraščiuose atbaido žmones vykti čia, bet Graikijos grožis, jūros šiluma, kalnai išlieka tie patys, nepaisant finansinės šalies situacijos. Manau, kad žmonės kaip čia važiavo, taip ir toliau važiuos“, – prognozuoja Eugenija Snitkova.

Gabija Karlonaitė

Norite šį tekstą publikuoti savo interneto svetainėje ar tinklaraštyje? Turite pastebėjimų šia tema ar norite pareikšti savo nuomonę? Rašykite mums elektroniniu adresu euroblogas.geras @ gmail.com. Komentarus siųskite lietuviškais rašmenimis, prisegtus kaip „Word“ ar pan. dokumentą.

2 nauji atsakymai į “Graikai laukia turistų”

Parašykite komentarą

Galite naudoti bazinį HTML kodą. Jūsų el. pašto adresas nebus viešinamas.

Prenumeruokite šios diskusijos žinutes, naudodamiesi RSS

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.