Šansas 18-mečiams: jau galima registruotis nemokamiems „InterRail“ bilietams

Larso Plougmanno / Flickr nuotr.

Šiandien yra TA diena! Aštuoniolikmečiai iš visos Europos Sąjungos (ES) jau gali pretenduoti į 15 tūkst. nemokamų bilietų kelionėms traukiniu po įvairias žemyno šalis. Galimybę leistis į svajonių kelionę jiems dovanoja Europos Komisija (EK), tam skyrusi 12 mln. eurų. Pretenduoti į „InterRail“ bilietus specialiame tinklalapyje galima iki birželio 26 dienos.

„Suteikti jauniems žmonėms iš visos Europos galimybę keliauti, rasti naujų draugų, patirti garsių vietų grožį“, – taip šio projekto pagrindinę idėją per tiesioginę transliaciją iniciatyvos „DiscoverEU“ paskyroje „Facebook“ pristatė eurokomisaras Tiboras Navracsicsius.

Projekto iniciatoriui – didžiausios Europos Parlamento (EP) frakcijos – Europos liaudies partijos – pirmininkui Manfredui Weberiui mintis parūpinti nemokamų bilietų jaunuoliams kilo prisiminus savo paties keliones traukiniais. „Tai – ne vien nemokami bilietai, – pabrėžė jis. – Tai yra investicija į patirtį, mąstymą, suvokimą, ką galvoji apie kitus.“

Šiemet bus įgyvendinamas pilotinis projektas, kurio metu bus išbandomos informavimo apie tokią galimybę sistemos, sprendžiama, kaip valdyti didelius keliaujančio jaunimo srautus ir pasirūpinti jų saugumu. Planuojama, kad vėliau šiuo pasiūlymu pasinaudos 50-70 proc. aštuoniolikmečių, kurių šiuo metu ES yra daugiau kaip 5,4 mln.

Kol kas žadama išdalinti 15 tūkst. „DiscoverEU“ kelionės pasų. Jie nebus tiesiog dovana 18-ojo gimtadienio proga. Norint gauti galimybę keliauti nemokamai, reikės atsakyti į keletą klausimų apie Europos kultūros paveldą, EP rinkimus ir jaunimą. Kelionės metu reikės aplankyti bent vieną Europos kultūros paveldo objektą, dalintis įspūdžiais apie kelionę socialinėje medijoje ir taip tapti „DiscoverEU“ ambasadoriais. Nemokamų bilietų gavėjai turėtų būti žinomi liepos pradžioje.

Manfredas Weberis, EP nuotr.

Registruotis gali visi ES valstybių piliečiai arba teisėtai jose gyvenantys asmenys, kuriems liepos 1-ąją bus sukakę 18 metų. Galima registruotis pavieniui arba kaip grupei iki 5 žmonių.

Kelionė turės įvykti tarp liepos ir rugpjūčio, prasidėti vienoje iš ES valstybių ir tęstis ne ilgiau kaip 30 dienų. Sieną jaunuoliams teks kirsti 1-4 kartus, kitaip tariant, reikės aplankyti nuo dviejų iki penkių šalių.

Keliauti bus galima ir keltais

Traukinys yra vienas seniausių keliavimo būdų, kurį žmonės vėl mielai renkasi – net 58 proc. europiečių kelionę šia transporto priemone vertina labai gerai arba gerai. Jos populiarėja ir dėl didėjančio komforto – atnaujinamų traukinių, gero aptarnavimo, švaros, bevielio interneto.

Kaip tinklaraštis Euroblogas.lt jau rašė, EK sutiko įgyvendinti EP pasiūlymą dėl nemokamo „Interrail“ bilieto europiečiams, kuriems sukanka 18-a, ir skyrė 12 mln. eurų. Taip tikimasi visiems jauniems europiečiams, nepriklausomai nuo socialinės padėties ar išsilavinimo, taip pat – jaunuoliams su negalia suteikti galimybę pakeliauti po užsienį. Kelionės traukiniais padėtų mažinti oro taršą ir kovoti su klimato kaita.

Projektas apims keliones traukiniais, bet prireikus – ir kitu transportu, atsižvelgiant į ekologinius veiksnius, laiką ir atstumą. Baltijos šalys, Kipras ir Malta nepriklauso „InterRail“ tinklui, bet šias valstybes žadami prijungti prie bendros schemos ir suteikti galimybę nemokamai keliauti vietiniais traukiniais ar keltais.

Anot projekto iniciatorių, nemokamais bilietais siekiama įgyvendinti pagrindinę ES idėją – suburti žmones, paskatinti jaunimą pažinti ES ne per politiką, bet per emocijas, leisti patirti, ką reiškia būti ne tik slovaku, vokiečiu ar graiku, bet ir europiečiu. Bilietai esą gali būti tik pradžia – miestai ir regionai skatinami pasiūlyti keliautojams kalbų kursus, įvairių kultūrinių ir socialinių veiklų, padėti rasti nakvynės vietą.

Tai esą ypač aktualu šiomis dienomis, kai sklinda nemažai klaidingos informacijos apie Europą. „Jei norime kovoti su stiprėjančiu populizmu, jie turi gauti galimybę patys patirti laisvo judėjimo privalumą, kaimynines šalis ir kas vienija žmonių įvairovę“, – rašoma projekto tinklalapyje. Įdomu, kad 80 proc. jaunų europiečių tiki, jog ES reiškia keliavimo laisvę, bet daugiau nei trečdalis neturi pažįstamų kitoje ES narėje. Be to, vienas iš šešių nurodo, kad mokytųsi užsienio kalbų, jei turėtų galimybę keliauti svetur.

1972 metais pradėjusi veikti sistema „InterRail“ laikoma kelionių traukiniais be sienų po Europą sinonimu. Įsigijus vieną bilietą, galima laisvai keliauti per 30 šalių. Kiekvienais metais šia sistema pasinaudoja apie 300 tūkst. jaunų žmonių, kuriems kelionės visais tinklo geležinkeliais kainuoja 200-479 eurų (priklausomai nuo kelionės trukmės). Sistemoje dalyvauja daugiau nei 35 geležinkelio ir keltų kompanijos.

Eglė Zicari

Norite šį tekstą publikuoti savo interneto svetainėje ar tinklaraštyje? Parašykite mums el. paštu euroblogui @ gmail.com

 

4 nauji atsakymai į “Šansas 18-mečiams: jau galima registruotis nemokamiems „InterRail“ bilietams”

Parašykite komentarą

Galite naudoti bazinį HTML kodą. Jūsų el. pašto adresas nebus viešinamas.

Prenumeruokite šios diskusijos žinutes, naudodamiesi RSS

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.