Ką mums sako „ekologiškas“ prekės ženklas?

Tikriausiai dažnas iš mūsų prekybos centre sugaišta nemažai laiko, bandydamas išsirinkti geriausią produktą. Vieno etiketė reklamuoja natūralumą, kita sako – „be dažiklių“, trečia – „be konservantų“, o ketvirta dar ir „organiška“. Tik visai neseniai sužinojau, kad įvairūs užrašai ant produktų pakuočių, tokie kaip „tik iš natūralių ingredientų“, „ūkininkų produkcija“, „natūralus“ nepatvirtina, jog maistas yra ekologiškas ir dažnai būna tik graži priedanga produkto vertei pakelti. Taigi pradėjau domėtis prekių ženklinimu ir tuo, ką ženklai mums pasako apie produkto kilmę, kokybę ir vertę. Todėl kalbinu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos maisto skyriaus patarėją Ona Sužiedelytę, kuri padės susiorientuoti gausioje ženklų ir kodų jūroje ir suvokti, kaip išsirinkti tinkamiausią produktą.

4
Kodėl svarbu ženklinti produktus? Ką ženklai ant produktų mums pasako apie prekę?

Informacija, pateikta ant fasuoto maisto produkto pakuotės, visų pirma yra svarbi dėl to, kad ji leidžia atskirti vienus produktus nuo kitų. Taip pat minėta informacija pagal pateiktą sudedamųjų dalių sąrašą, maistingumo deklaraciją ir kitus duomenis padeda įvertinti ir išsirinkti tinkamiausią konkrečiam vartotojui produktą.

Kalbant apie nuo 2016 m. gruodžio 13 d. įsigaliojusią prievolę daugelio maisto produktų ženklinimo atveju pateikti informaciją apie maistingumą, pažymėtina, kad dar 2007 m. gegužės 30 d. (Europos) Komisijos Baltojoje knygoje dėl Europos strategijos su mityba, antsvoriu ir nutukimu susijusioms sveikatos problemoms spręsti pažymėta, kad ženklinimas nurodant maistinę vertę – tai vienas iš svarbių būdų siekiant informuoti vartotojus apie maisto produktų sudėtį ir padėti jiems rinktis turint pakankamai informacijos.

Ar visoje ES vyrauja vieninga produktų ženklinimo sistema?  Pagal kokius kriterijus ji sukurta?

Siekiant užtikrinti aukšto lygio vartotojų sveikatos apsaugą ir garantuoti jų teisę gauti informaciją, buvo manyta, jog turėtų būti užtikrinta, kad vartotojai būtų tinkamai informuojami apie jų vartojamus maisto produktus. Atsižvelgiant į tai ir į kitus aspektus, tokius kaip siekį užtikrinti vienodas rinkos sąlygas verslo atstovams, 2011 m. buvo priimtas Europos Sąjungos (ES) dokumentas, reglamentuojantis bendruosius maisto produktų ženklinimo reikalavimus ir atnaujinantis dar 2000 m. priimtas taisykles, galiojančias visoje ES.

Taigi, kalbant apie bendruosius ir specialiuosius maisto produktų ženklinimo reikalavimus ES galioja vienodos nuostatos, tačiau valstybėms narėms palikta teisė priimti ir nacionalinius teisės aktus, pavyzdžiui dėl informacijos teikimo apie nefasuotus maisto produktus ar atskiras maisto produktų grupes. Pavyzdžiui, Lietuva yra priėmusi teisės aktą, nustatantį mėsos gaminių rūšingumo ženklinimo taisykles.

Ar ES gaminami produktai dėl bendrų ES ženklinimo, kokybės standartų skiriasi nuo kitu regionų, kaip antai Azijos, Lotynu Amerikos kokybės/ekologijos prasme?

Kitose nei ES šalyse, įskaitant Jungtines Amerikos Valstijas, kalbant tiek apie maisto produktų ženklinimą, tiek apie maisto sudėčiai ar gamybai keliamus reikalavimus galioja nevisiškai tapatūs reikalavimai. pavyzdžiui, kitose šalyse gali būti leidžiama naudoti ir kitus nei leidžiama ES maisto priedus, pesticidus ar kitas medžiagas ar technologijas. Tačiau vartotojai neturėtų nerimauti, nes į ES rinką iš kitų regionų tiekiami maisto produktai turi būti tose šalyse pagaminti taip, kad atitiktų ES nustatytus saugos, kokybės, ženklinimo ir kitus reikalavimus.

Į kokius svarbiausius ženklus pirkėjui reikėtų atkreipti dėmesį perkant prekę?

Svarbiausi aspektai, į kuriuos rekomenduotina atkreipti dėmesys perkant produktą – tai maisto produkto pavadinimas, sudedamųjų dalių sąrašas, maistingumo deklaracija. Maisto produkto pavadinimas leidžia vienų kategorijų produktus atskirti nuo kitų, pavyzdžiui, sultis nuo sulčių gėrimų, sūrius nuo sūrio gaminių. Sudedamųjų dalių sąrašas atspindi maisto produkto kokybę ir padeda įvertinti, iš kokių ingredientų maisto produktas pagamintas, ar gamyboje buvo naudota maisto priedų. Tuo tarpu maistingumo deklaracijoje pateikta informacija apie produkto energinę ir maistinę vertę, įskaitant cukrų ir druskos, kurių vartojimas ribotinas, kiekius.

Taip pat siekiant išvengti maisto švaistymo perkant maisto produktus svarbu įvertinti ir tinkamumo vartoti terminą ir atitinkamai planuotis savo mitybą.

Be to, rekomenduotina apžiūrėti ir maisto produkto pakuotę bei jos vidų, jei tai įmanoma, ir atkreipti dėmesį, ar pakuotė nepažeista, ar maisto produktas įprastos spalvos ir konsistencijos.

Kaip jūs apibrėžtumėte ekologišką prekę?

Ekologiški produktai – tai sertifikuoti, ekologinės gamybos būdu pagaminti, žemės ūkio, įskaitant akvakultūrą, produktai: gyvi ar neperdirbti žemės ūkio produktai ir maistui skirti perdirbti žemės ūkio produktai.

Kuo ekologiška prekė skiriasi nuo organiškos?

Terminai „ekologiškas“ ir „organinis“ reiškia tą patį, bet žodis „organinis“ lietuvių kalboje nevartojamas, nes tai yra netinkamas anglų kalba vartojamo žodžio „organic“ vertimas. Lietuvių kalboje turi būti vartojamas terminas „ekologiškas“.

Man yra tekę susidurti su situacija, kai pirkau prekę su užrašu „Bio-produktas“, tačiau neradusi jokio su ekologija susijusio ženklo išsiaiškinau, kad prekė iš tiesų nėra ekologiška. Taigi, į ką reikėtų atkreipti dėmesį, norint sužinoti ar prekė yra ekologiška?

Įvairūs užrašai ant produktų pakuočių, tokie kaip „tik iš natūralių ingredientų“, „ūkininkų produkcija“, „natūralus“ nepatvirtina, jog maistas yra ekologiškas. Tačiau terminai, jų išvestiniai žodžiai arba mažybinės formos, pavyzdžiui, „bio” ar „eco”, atskirai arba junginiuose, gali būti vartojami visoje ES ir bet kuria ES kalba ženklinant ir reklamuojant produktus, kurie atitinka su ekologine žemės ūkio ir maisto produktų gamyba susijusių teisės aktų reikalavimus.

Ar maisto produktas ekologiškas, vartotojui gali patvirtinti tik specialūs ženklai ant pakuotės. Visų pirma ant ekologiško maisto produkto pakuotės turi būti Europos Sąjungos ekologinės gamybos logotipas:

Picture1

LT-EKO-001
ES žemės ūkis

Tame pačiame regėjimo lauke kaip ir ES ekologinės gamybos logotipas turi būti ir ūkio subjekto, kuris atliko paskutinę gamybos arba paruošimo operaciją, kontrolės institucijos ar kontrolės įstaigos kodas, pavyzdžiui, LT-EKO-001, o po juo vietos, kurioje buvo užaugintos produktų sudėtyje esančios žemės ūkio žaliavos, nuoroda.

Be to, maisto produktai gali būti ženklinami ir nacionaliniais ir privačiais ekologinės gamybos logotipais. Lietuvoje galiojantis ekologiškų produktų ženklas „Ekologinis žemės ūkis“:

Picture2

Kaip ženklinami kenksmingi produktai ir į ką reikėtų atkreipti dėmesį perkant tokius produktus?

Nesaugius maisto produktus į Lietuvos ar kitų ES šalių rinką pateikti draudžiama. Tačiau tam tikrų maisto produktų dėl jų savybių, turinčių įtakos sveikatai, ar jų sudedamųjų dalių ženklinimo atveju yra nustatytos atitinkamos prievolės pateikti papildomus įspėjimus, pavyzdžiui, jeigu maisto produkto gamyboje buvo panaudoti dažikliai oranžinis geltonasis (E 110), chinolino geltonasis (E 104), karmoisinas (E 122), raudonasis dažiklis (Allura Red) (E 129), tartrazinas (E 102), raudonasis ponso dažiklis 4R (E 124) etiketėje turi būti užrašas: „dažiklio (-ių) pavadinimas arba E numeris: gali neigiamai paveikti vaikų aktyvumą ir dėmesį“.

Kokia situacija su gyvūnų naudojimu produktų testavimui? Ar ekologinis ženklinimas reiškia, kad produkto testavimui nebuvo naudojami gyvūnai?

Maisto produktai paprastai nėra testuojami su gyvūnais, tai kosmetikos pramonėje naudojama priemonė. Ekologiškų maisto produktų gamyboje kaip tik yra naudojama sustiprinta gyvūnų apsauga, t.y. palaikomas aukštas gyvūnų gerovės lygis atsižvelgiant į kiekvienai rūšiai būdingus poreikius, gyvuliai šeriami ekologiškais pašarais, kuriuos sudaro žemės ūkio ingredientai, pagaminti vykdant ekologinio ūkininkavimo veiklą, ir natūralios ne žemės ūkio medžiagos, taikoma gyvulininkystės praktika, stiprinanti imuninę sistemą ir natūralų pasipriešinimą ligoms, visų pirma apimanti reguliarią mankštą ir laikymą plotuose atvirame ore bei prireikus ganykloje, akvakultūros produkcijos atveju – palaikoma natūralių vandens ekosistemų biologinė įvairovė ir ilgainiui vandens aplinkos sveikata ir aplinkinės vandens bei sausumos ekosistemos kokybė.

Milda Petkauskaitė

Nuotraukos: pašnekovės asm. archyvas, „Flickr“

2 nauji atsakymai į “Ką mums sako „ekologiškas“ prekės ženklas?”

  1. menesis

    Papildysiu: ekologiški maisto produktai nereiškia geresnės kokybės ar palankumo sveikatai. Ekologiškas reiškia, kad užaugintas siekiant sumažinti neigiamą poveikį aplinkai, ir atitinka tam keliamus reikalavimus. Deja, tarp tų reikalavimų yra moksliškai nepagrįsti ribojimai sintetinėms trašoms ir pesticidams, kas gali reikšti daugiau ir kenksmingesnių alternatyvių, gamtinės kilmės produktų naudojimą. Taip pat yra draudimas sėti GMO augalų veisles, kas vėlgi reiškia didesnį apsaugos nuo kenkėjų ar tiesiog arimo poreikį. Tad patarimas būtų nesigilinti ir neieškoti skirtumų tarp bio, eko, natūralių ir ekologiškų – visa tai tėra marketingas, besiremiantis baime. Užterštų produktų prekybos centruose nėra. O ieškant sveikesnių produktų, reikia kreipti dėmesį į sudėtį – kad būtų kuo mažiau perdirbta, pakaitalų, rafinavimo, cukraus.

    Patinka

    Atsakyti

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

Galite naudoti bazinį HTML kodą. Jūsų el. pašto adresas nebus viešinamas.

Prenumeruokite šios diskusijos žinutes, naudodamiesi RSS

%d bloggers like this: